Sunner skoleboller

Hei på dere!

Helg og sol - bedre blir det neste ikke! Denne helgen går til stevne i Holmestrand med hesten, og ellers bare litt små vask i huset, god mat og avslapning. Jeg våknet allerede klokken 8 i dag tidlig, og startet derfor dagen med en deilig ryggøkt på Elixia. Nå er jeg vel hjemme og en stor bolle med sjokoladehavregrøt med peanøttsmør står foran meg. Hverdag eller helg - havregrøten er som regel med :)

Men som jeg har sagt mange ganger er jeg veldig for en fin balanse mellom sunt og kos - det er ikke noe som heter "Nei-mat", alt handler bare om balanse. Nå er det jo helg og det er lov å kose seg litt ekstra. Da har jeg lyst til å friste dere med noen hjemmelagde skoleboller. Gjærbakst er noe av det beste jeg ved og ved å bruke litt grovere mel og ulike sukkererstatninger kan det kjente og kjære skolebollen gjøres litt sunnere. Og det til og med uten at det går på bekostning av smak og konsistens!

Sukkerfrie skoleboller



Boller - Ca. 12 stk

  • 75 g smør
  • 3 dl melk
  • 75 g kesam
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • Søtning tilsvarende 0,75 dl sukker, jeg brukte sukrin + og litt sukrin gold
  • 1 ss yaconsirup/honning (valgfritt)
  • 1-2 ts kardemomme
  • En klype salt
  • 450-500g tørrvare, jeg brukte mest speltmel,men også litt fullkornsmel og havremel
  • 1 egg til pensling

Vaniljekrem og pynt:

  • 1 pose eldorado vaniljesaus uten tilsatt sukker
  • 3 dl melk
  • Revet kokos
  • Sukrinmelis eller vanlig melis rørt* sammen med bitte litt vann
     



Slik gjør du:

  1. Ha smør og melk i en bolle, varm opp til ca 37 grader og bland sammen.
  2. Rør deretter ut gjæren i den lunkne blandingen.
  3. Bland så i tørrvarene og elt til en fin og jevn deig som slipper bakebollen nokså lett.
  4. Hev deigen på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca 60-90 minutter. Heves gjerne under plast eller et tørkehåndkle.
  5. Mens bollene hever lager du vaniljekremen: Ha innholdet i posen med vaniljesaus og melk i en kjele og kok opp under omrøring.
  6. Skru av varmen og trekk til side når den koker opp. Sett til avkjøling og rør i den en gang i blant.
  7. Når deigen er ferdig hevet deles deigen i 12 like store deler. Kna deigen og trill til boller.
  8. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og la dem etterheve i 30-40 minutter.
  9. Bruk baksiden av et lite glass (eller bare fingrene) til å lage en fordypning i hver bolle. Fyll med vaniljekrem.
  10. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6?10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
  11. Når bollene er avkjølt pynter du med melis og kokos.
     


 

Håper det smaker <3

4 kommentarer

Martine susann

02.09.2017 kl.19:24

Dette så godt ut ! :)
Martine susann: Tusen takk :) Så koselig å høre

Gnierfru

03.09.2017 kl.09:00

De så kjempe gode ut, jeg også bruker spelt mel og blir mye mindre oppblåst i magen av det. Denne oppskriften har jeg lyst til å prøve en gang :)
Gnierfru: Helt enig med deg der! Ja da håper jeg den faller i smak! God søndag videre :)

Skriv en ny kommentar

linnmblom - med sunn mat og trening i fokus

linnmblom - med sunn mat og trening i fokus

24, Skien

Hei! Ei blid og livlig jente fra Skien. Stor lidenskap for kosthold og trening. På bloggen vil jeg dele enkle og gode, ikke minst sunne, oppskrifter og et par treningstips i ny og ned. Følg meg gjerne også på instagram: linnmblom

Kategorier

Arkiv

hits